Nők, nők, nők.. Mindenütt ott vannak, minden szakmát meghódítanak, és mi férfiak már csak, talán ha péniszmodellnek állunk, akkor nem kell vetélkednünk a gyengébbik nem tagjaival.

Sokáig mondták, hogy a borászkodás kifejezetten férfias szakma, újonnan egyre több női borászt ismerhetünk meg és a szakmai elismerések is mutatják, bizony van keresnivalójuk ezen a területen. Bor témában persze sokféle karriert be lehet futni.

<iframe src="//giphy.com/embed/3SB4hYwiSpIkw" width="480" height="259" frameBorder="0" class="giphy-embed" allowFullScreen></iframe>

Beszéljünk először tehát a borász hölgyekről. Míg korábban a család női tagjai be sem tehették a lábukat a borospincébe, manapság sok helyen már ők uralják azt. Dél-Amerikában vagy Dél-Afrikában nagyon hangsúlyos a női borászok szerepe. Ez Franciaországban, Olaszországban is egyre inkább így van. És immáron Magyarországon is egyre többen jelen vannak a piacon.

A teljesség igénye nélkül egy-két példa:

  • Iványi Zsófia (Villány)
  • Luka Enikő (Sopron)
  • Bodor Nóra és Nyilas Ilona (Mátra)
  • Katrin és Birgit Pfneiszl (Sopron)
  • Csetvei Krisztina (Mór)
  • Matolcsy Sára (Etyek-Buda)
  • Osváth Fruszina (Tokaj)
  • 2013-ban Gálné Dignisz Éva személyében Magyarország első női Év Bortermelőjét is megválasztották.

Persze vannak olyan pincék is ahol a régi mondás érvényesül, miszerint minden sikeres férfi mögött áll egy nő. Ékes példája a St. Andrea pincészet, melynek borásza Dr. Lőrincz György felesége Tóth Andrea után nevezte el a pincéjét. Andrea biológusként végzett, de a családalapítás miatt a karrierje is véget ért. Egy idő után egyértelművé vált, hogy nincs más lehetősége, csak hogy együtt dolgozzanak, és férjét támogassa. Bár nagyon sokan mondják, hogy nem jó, ha férj és feleség együtt dolgozik, náluk működik, mindenki teszi a dolgát. Hasonlóan kevesebb rivaldafényt kap Heimann Ágnes, Heimann Zoltán felesége, aki szintén sok területen kiveszi részét a Heimann Pince munkájából. Sok hölgy azonban beleszületik a borok világába és abban nő fel. Ilyen második generációs borászhölgyek többek között, Bodri Orsi (Szekszárd), Árvay Angelika (Tokaj), Gere Andi és Jekl Flóra (Villány). Arról nem is beszélve, hogy a bor elkészítésénél nem ér véget a hölgyek növekvő szerepe. Jancis Robinson, szakmai körökben nemzetközi ismertségnek örvend. A hölgy az egyik leghíresebb Master of Wine.

<iframe src="//giphy.com/embed/UtyJkFjwPP5NS" width="480" height="270" frameBorder="0" class="giphy-embed" allowFullScreen></iframe><p><a href="http://giphy.com/gifs/wine-UtyJkFjwPP5NS">via GIPHY</a></p>

Hogy kik a Master of Wine-ok?

Jelenleg talán a legnagyobb boros tudással, kóstolási gyakorlattal rendelkező, emberek afféle bor jedik. 1953 óta összesen 366 ember teljesítette a Master of Wine vizsgát a Földön. Jelenleg pedig 92 női Master of Wine jár, kel és kóstolgat közöttünk. Igaz magyar Master of Wine még nincsen. Három férfi mellett Herczeg Ágnes is a Master of Wine titulus előszobájában toporzékol. És azt tudjuk-e hogy hívják a Magyar Sommelier Szövetség elnökét? Káli Ildikó, bizony egy hölgy. És ha most szeretnénk elkezdeni, tanulni a borokról, iratkozzunk be az első magyar boriskolába, melynek alapítója Mészáros Gabriella. Azt pedig már észre sem vesszük, hogy az esti vacsorához is már lassan a párunk választ mindig bort. Mivel a nők másképp is vásárolnak bort: ők inkább fogyasztani szeretik (egy felmérés szerint az amerikai borfogyasztók 64 százaléka nő), semmint tartogatni. Az értékes palackok pincében rejtegetése inkább a férfiak sajátja, ők nem egyszer azért vásárolják az értékes nedűket, hogy eldicsekedhessenek vele a szomszéd borbarátnak.

Nem tudjuk, hogy van-e összefüggés a nők borfogyasztási szokásai és azon tény között, hogy a nőknek kifinomultabb az ízlelőrendszere, de bizton megállapíthatjuk, hogy sokszor megfeledkezünk a gyengébbik nem borszakértelméről. Pedig a tények azt igazolják, hogy komolyan kell venni a hölgyek jelenlétét a bor készítői és fogyasztói oldalán is.