Egy idézettel kezdve, „nincs más ital a vízen kívül, melyről annyit beszéltek volna az emberiség történetében, mint a bor”. Azok a borok melyekről most fogunk beszélni a maguk nemében egyedülállóak, olyan tételek, amelyek komplexitásukkal, potenciáljukkal vagy fajtajellegükkel és a termőterület értékeinek visszaadásával vívták ki az elismerést.

Ezen túl a pince történelme, a felépített brand, egy-egy konkrét elismerés, melyet az adott bor kapott és a muzeális érték, melyek a csillagos égig képesek a borok árát felverni. Nem hiába évszázadok óta a bor sokak számára befektetés, nem csak egyszerű élvezeti cikk. Magyarországon is az utóbbi időben egyre nagyobb sikere van a megrendezett boraukcióknak. Példának okáért hoznám a Budavári Borfesztivál Jótékonysági Borárverés sorozatát, mely tavaly szeptemberben a 16. alkalommal került megrendezésre.

A rendezők szerint nagy sikere volt ugyanis mind a 45 tétel, melyet meghirdettek gazdára talált és összesen 5.200.000 Ft folyt be. A legmagasabb vételi árat a Villány-Siklósi Borút Egyesület és Villányi Borvidék által felajánlott 12 palackos Cabernet franc borválogatás érte el, amely 124 ezer forintról indult és 340 ezer forintért kelt el. A válogatás az alábbi pincészetek Cabernet franc borait tartalmazta a 2002-es, 2003-as, 2006-os, 2007-es és 2008-as évjáratokból: Blum Pincészet, Bock Pince, Csányi Pincészet, Gere Attila Pincészete, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Günzer Tamás Pincészete, Heumann Pincészet, Jekl Pincészet, Malatinszky Organikus Szőlőbirtok, Polgár Pincészet, Tiffán Ede és Zsolt Pincészete, valamint a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet.

Több mint tízszeres áron kelt el az Ikon Borászat „Ikon Cabernet Franc Evangelista” nevű, 2009-es évjáratú magnum palackja. A 8 ezer forintos kikiáltási árról 95 ezer forintra tornázták fel a licitálók az árat.

De például a Törley Pezsgőpincészet 6 palack Törley Chardonnay Nyerspezsgőt tartalmazó exkluzív csomagja 30 ezer forintról indult, és 200 ezer forintért kelt el. Ezek még nem is olyan nagy számok hazai viszonylatban sem. Például Áts Károly tokaji borász, még a Royal Tokaji Pincészet színeiben készítette el 1999-es évjáratú Natúr Eszenciáját, mely 2006-ban a népszerű Wine and Spirit magazin adott év top 100 borai közül egyedüliként kapott maximális 100 pontos értékelést. A bor koncentráltsága, egyedisége és ritkasága miatt, valamint a komoly elismerésnek köszönhetően az árát is megdobta. Összesen 1200 palack készült, melynek darabja több mint 100.000 Ft. Továbbá ma is vásárolhatók a piacon muzeális Tokaji Aszúk. Ezek az ötven hatvan éves még fogyasztható tételek palack árai akár a fél millió forintot is elérhetik.

Ha tetszett, ne felejtsd el megosztani 🙂 Köszönjük!