Nyár van, fülledt, meleg az idő a magyar ember pedig fröccsöt iszik. És ez így is van rendben. Nem bizonyított, hogy magyar találmány, hiszen a környező országokban is ismerik (Spritzer), de tény hogy mi magyarok nagyon szeretjük.

Sokan akik betérnek egy borbárba félve kérdezik meg, hogy fröccsbe kérhetnek-e bort vagy az amolyan szentségtörés. Mi pedig gyorsan megnyugtatunk mindenkit, hogy a fröccs egy nagyon jó dolog és a szakmabeliek is nagyon szeretik. Persze ha azt mondod kérek egy VBK-t (vörösboroskóla) én csak a Belga számát idézem, miszerint: De botrány hogy nem tér ki a BTK, arra hogy emberiség elleni bűntett a VBK. Na de vissza a fröccsre. Az téves gondolat, ha egy rossz borra azt mondjuk, fröccsben elmegy. A szódában lévő szénsav ugyanis felerősíti egy bor hibáit, tehát fröccsbe is csak jó bort szabad úgymond „beáldozni”. És ha már szódáról beszélünk, általánosan úgy tartjuk, hogy inkább a hungarikum szikvizet használjuk fröccs készítésre, mintsem ásványvizet, úgy sokkal finomabb.

<iframe src="//giphy.com/embed/Z7l70CTiJuzNS?html5=true" width="480" height="269" frameBorder="0" class="giphy-embed" allowFullScreen></iframe>

Szintén ízlés kérdése, de a könnyű testű, reduktív borok jobban muzsikálnak fröccsben, mint a fahordós nehéz tételek. Ennek oka ugyanúgy a szénsavban keresendő, amely kellemetlen ízt ad a fahordós tételeknek. A fröccs célja, hogy frissítsen, tehát friss, élénk savú bort válasszunk, mondjuk egy reduktív olasz vagy rajnai rizling, ezerjó, de akár illatos cserszegi, irsai, stb.. Jellemzően a fehér-, és roséfröccs népszerű, de tudnunk kell, hogy nagyapáink vörösbort is előszeretettel felhúztak szódával. Ha valaki ilyennel kísérletezik, akkor is a reduktív, vékony gyümölcsös borokat ajánljuk, mivel a szénsav a vörösborban lévő csersav hatását felerősítve kellemetlen keserű ízt képez a szánkban. Az elkészítési módnál tartják, hogy a szódát javítsuk fel borral és ne higítsuk a bort vízzel. Ez a mondás inkább a bor piedesztára emelése miatt terjedt el. Mi azért ne vegyük vérkomolyan, sok különbséget nem fogunk érezni a két elkészítési mód között.

Ne felejtsük továbbá, hogy a fröccs fogyasztása egyben hidratálás is, így az orvosok ajánlásával, bármilyen buliban, fesztiválon vagy egy sima hétköznapon is fogyasszuk előszeretettel.