Bár a boltok polcain még nem találkozhattunk vele, készüljünk fel hogy a puttonyszámok eltűnnek a híres tokaji aszúkról. 2013 november elején ugyanis a tokaji hegyközség radikális döntést hozott. Először is nézzük meg, hogy is volt ez a puttony történet. A Tokaji Aszú koncentráltságát, cukortartalmát így a minőségét is a puttonyszám határozza meg.

Minél magasabb a puttonyszám, ami 3, 4, 5, vagy 6 lehet, jellemzően annál magasabb minőséggel és nagyobb édességgel rendelkezik. A puttonyszám azt mutatja meg, hogy 25 kg töppedt aszúszemet tartalmazó „puttonyból” hányat kevernek egy-egy gönci hordó musthoz, ami hagyományosan 136 l. A mai szabályozás szerint az a tokaji aszú minősül háromputtonyosnak, amelynek minimális természetes cukortartalma minimum 60 gramm/liter. A négyputtonyosnak legalább 90 gramm/liter, az ötputtonyosnak 120 gramm/liter, a hatputtonyosnak pedig 150 gramm/liter cukortartalommal kell rendelkeznie. Fontos hogy csak minimum cukortartalmakat határoztak meg, tehát ha a borász úgy gondolja, a 6 puttonyosnak is megfelelő 160 gramm/liter cukortartalmú aszúborát minősítheti 5 puttonyosnak is. Viszont mindez most már hamarosan a múlté.

Az új szabályozás szerint az aszú nevet csak a minimum 120 gramm/liter cukortartalmat elérő tokaji desszertbor kaphat. Ezzel gyakorlatilag csak az eddigi értelemben vett 5 és 6 puttonyos aszúk maradnak aszúk. Két kérdés marad. Miért és mi lesz helyette? A miért-re a válasz, hogy a magasabb minőségi előírásokat követve jobb, ismertebb, így drágább borokat készítő termelők szerint több mint problémás az érvényben lévő termékleírás. Ezzel a módosítással tehát kiesnek termékkategóriák, a fogyasztók számára átláthatóbbá válik a rendszer. A piacot vélhetően megrázza majd a változás, mert az idei évjárattól drágábbak lesznek a tokaji aszúk. Mondjuk ideje is, hogy a polcokról eltűnjenek a 999 forintos 3 puttonyos aszúk, amelyet termelői sem mernek névvel vállalni, csak számkóddal jelölik magukat. Rossz nyelvek szerint ugyanis 3 puttonyos készíthető akár – saját mustjával való – édesítéssel is, noha az aszújelleget az ilyen borok alig-alig vagy semennyire sem viselik magukon.

A legnemesebb aszúkat készítő borászok víziója szerint az aszúborok puttonyokban jelölése idővel meg fog szűnni. Csak tokaji aszú lesz, bizonyos törvényi keretek között, és ezek a magas minőséget támogatják majd. Könnyen megjósolható, hogy a másodfeldolgozásban készülő máslást és fordítást is felőrli majd a minőségi követelmény. A ma még alacsonyabb puttonyszámmal jelölt aszúk helyét pedig betölthetik a késői szüreteléssel készült borok, melyek ma többnyire tokaji küvé néven futnak. Aki pedig kedveli a 3 és 4 puttonyos aszúkat, az az elkövetkező években tárazzon be belőlük, mert néhány esztendő múltán kifogynak az eddigi évjáratok most érlelődő vagy éppen felhalmozódott tételei.