Blog

Hová tűnt az aszúról a puttony?

Hová tűnt az aszúról a puttony?

Bár a boltok polcain még nem találkozhattunk vele, készüljünk fel hogy a puttonyszámok eltűnnek a híres tokaji aszúkról. 2013 november elején ugyanis a tokaji hegyközség radikális döntést hozott. Először is nézzük meg, hogy is volt ez a puttony történet. A Tokaji Aszú...

Hogy hamisítják a bort?

Hogy hamisítják a bort?

A tradicionális bortermelő országokban, így Magyarországon is, a borkészítést törvény szabályozza. Sokan nem is gondolnák, de az EU-s jogszabályokhoz képest a magyar bortörvény kifejezetten szigorú. Minden bor, amely úgy készül, hogy ennek a törvénynek nem felel meg,...

Bor Vlog 13 – Buborékok a borban 1. rész

Bor Vlog 13 – Buborékok a borban 1. rész

Az újévben is jelentkezik Gábor Petrányi és Polák Dávid - itt a 0,75 bistro és a Palack videoblogja! Biztos, hogy az év utolsó napján mindenkinél előkerült a behűtött buborékos csoda, de vajon tudjátok e milyen technológiai különbségek rejtőznek mögötte. Az első...

Bor Vlog 12 – Karácsonyi ételek, karácsonyi borok ?

Bor Vlog 12 – Karácsonyi ételek, karácsonyi borok ?

Idén utoljára jön Gábor Petrányi és Polák Dávid - itt a 0,75 bistro és Palack videoblogja! Az ünnepek alatt napokon át tart a lakmározás, de nem mindegy például milyen borral öblítjük le a halászlevet vagy a töltött káposztát! Mindez és még más finom fogásokhoz illő...

Bor Vlog 11 – Barrique láz

Bor Vlog 11 – Barrique láz

Mi az a barrique és miért olyan népszerű mostanában? Melyik fa milyen aromáka t ad hozzá az bor ízéhez? Ezekre a kérdésekre is válaszolunk az alábbi videóban. Ha tetszett, oszd meg Te is és írd meg kommentben, milyen témáról hallanál még szívesen tőlünk! <div...

Bor Vlog 10 – Borhibák / Oxidáltság

Bor Vlog 10 – Borhibák / Oxidáltság

Újra akcióban Gábor Petrányi és Polák Dávid- jön a 0,75 bistro és Palack videoblogja! Biztos Te is jártál már úgy, hogy a pár napja hűtőben tárolt bornak megváltozott az íze, illata - nem volt igazán jó élmény a fogyasztása. Hogy mi okozza ezt és milyen technikákkal...

Milyen a jó borszőlő?

Milyen a jó borszőlő?

Hát igen, fontos leszögezni, hogy nem minden szőlőfajta alkalmas minőségi bor készítésére. A világon több ezer szőlőfajta létezik, melyeket csemege és borszőlő kategóriába oszthatunk. Az előbbit esszük, az utóbbit inkább bor formájában fogyasztjuk. A borszőlőn belül...

Bor Vlog 9 – Borhibák / Dugósság

Bor Vlog 9 – Borhibák / Dugósság

Újra akcióban Gábor Petrányi és Polák Dávid - jön a 0,75 bistro és Palack videoblogja! Biztos te is láttad már, ahogy a palackok kinyitását követően megszagolják a dugót. Ma arra kapsz választ, miért teszik ezt, mitől lesz egy bor dugós és hogy mit tehetünk, ha már...

Bor Vlog 8 – Dekantálás

Bor Vlog 8 – Dekantálás

Újra akcióban Petrányi Gábor és Polák Dávid - jön a 0,75 bistro és Palack videoblogja! Mindenki látta már, sokan még a nevét is tudják. Na de mikor és miért használjuk a dekantálót - csak hóbort, vagy tényleg fontos? Többek között ezekre a kérdésekre is választ...